Friday, July 17, 2009

Diet & Workout ~ Day 2

Today hari ke2 diet....
 
Bangun awal pagi minum air asam keping 500ml yg direndam semalaman.
Petua ni utk kempiskan perut & lemak di lain-lain tempat....
 
Breakfast ~ sebiji egg white + green tea 500ml + biskut IKO sepeket.
Egg white baik utk naikkan metabolisme badan.
 
Snack ~ green tea 500ml + raisin oatmeal 2 keping + cheese sekeping.
 
Lunch ~ green tea 500ml + bihun sup semangkuk (tapau)...malas betul masak minggu ni....
Snack petang ~ green tea 500ml + buah betik + tembikai susu.
Lepas workout petang terus lapar....minum yogurt drink 250ml.
Dinner ~ H20 500ml + 3 telur putih hancur campur brokoli & tomato. Dlm mug tu nescafe...teringin nak minum tapi dah bancuh rasa tak larat nak minum pulak. Dah simpan dlm fridge.
Total H20 = 2 liter
Total green tea = 2 liter
Air asam keping =500ml
Citer pasal workout. 
Pagi tak workout sebab bawak adam gi klinik...tau aje la nak bersiap dgn 2 org anak....Petang naik elliptical 45 minit. 
Competition mode.
45 minit.
Makin tinggi bar makin ketat nak kayuh...bikin satu body lembik lepas workout. Bar tu ada sambungan lagi tu....screen tu pendek...
Berhempas pulas kayuh 45 minit....beberapa kali stop sesaat utk minum air masak. Selesai kayuh 2.06km......macam dekat je kan hehe....ada orang kayuh sampai 10km tau ;-)
Total kalori yg dibakar. Ini hanya anggaran coz elliptical eynda hanya berpandukan brape km kita kayuh. Hubby buat 45 minit dapat result yg tak sama....(dah citer dulu2)
Tak tau la boleh letak info berat, jantina etc kat elliptical ni...manual ntah kat mana letak...guna basic jek...
Penat hari ni...agaknyer mengejut today eynda buat 45 minit. Selalunyer 20-30 minit jek...turun dari elliptical eynda rasa suhu badan dah naik....panas satu badan....tunggu sejam baru eynda mandi.....masih macam nak demam....dah telan panadol 2 bijik...nak berehat...harap2 bangun pagi nanti dah ok....
Maybe kurang rehat...malam tadi hannah bangun lagi...eynda takleh tido sampai dia tertido dulu...dekat sejam jugak....siang pun tak cover tido coz banyak benda nak buat termasuk tulis blog haha...
Badan sudah bagi petanda suruh berehat...
Happy weekend semua.... :-)

23 comments:

Mia-Ina said...

aduh kesiannya kak eynda...dok dgr beberapa hari ni dh asyik kena jg anak2 ek

at last mama dia lak nk sakit

makan panadol kak klu sakit

eh air asam tu rendam..letak kat peti sjeuk ke.apa??

hm...get well soon...and to ur son too

hm...mia dh tag kak utk jwb..cc at my entry july : TAG FROM AIDEBB AKA DIBA

SELAMAT MENJWB..JIKA SIHT & ADA MASA YE

sori x gtau amik gmbr kak..hehe

Lady of Leisure said...

adoila, lady nyer diet dah mcm tergendala la.. huhuhu..

Shida said...

wahh..shida solute kat akak,work hard nk diet..yg penting jaga kesihatan ye!

Topsy-Turvy Mum said...

Take care Eynda...
nampak cam penat jer urus rumahtangga ngan diri sendiri lagik..


rindu plak ngan air asam keping tu :)

ira_kecik said...

kak eynda....tahniah ye...ira kagum ngn kak eynda, sebab bersungguh2 nak meurunkan berat badan.... bila la ira nak ikut langkah kak eynda plak nie.....

kak eynda, air asam keping tu memang bleh kempiskan perut eh.... ira nak try la....

Shariz said...

Linda skrg pun dah muka kecik dah...dah kurus...makin kurus la nanti...hehehe...ni ayat2x jeles ni...hahaha...

ok ke minum air asam tu? tak pernah la pulak shariz try air asam...kalau boleh kurus cepat, mau jugak minum camtu ;P

Abrahyn said...

kagum! im impressed! gud job darl...camne u leh makan menda cam gitu ek...kagum i...tu rutin kat umah ke kat opis ke rutin hari2 dirumah/diofis?

LIN ARIFF said...

wahh eyndaa air asam keping leh kuwuss yaaa leh try nehh sy pun tgh plan nak diet badan dah naik mencanak2 huwaaaaa

Softtouch [Hanim] said...

diet betul ni...bagus bagus..

Mama Azlina said...

eynda: air asam keping tue sedap ke?
green tea tue apa brand?

Dilla said...

ishk... dasyat sungguh adikku workout......teruja kak dilla tgk... xpe2 nanti kalau eynda berjaya loose weight...baru kita follow....hihihi

Anonymous said...

salam eynda..suka baca ur blog..nak tanya..green tea tu u guna brand apa yer...TQ

shabiela said...

lama x minum air asam.. kena minum 500ml ker? sha biasa minum secwn n sekeping jer asam tu.. ok ker?

Anonymous said...

hi eynda..
long time no chat with u..hehhehe
wahhh..gigihnya berdiet..
kiter jelez arr camni..
n makin hari makin anggun & cantik..
lawa tudung syria tu..
sgt sesuai dgn eynda..

eynda said...

Mia...thanks...akak kurang rest kot...sebab tu terdemam pulak...dah makan panadol :-) Thanks nanti akak jawab tag tu yer... :-) Air asam keping tu rendam suhu bilik ...




Lady...takpe slowly boleh start balik :-)




Shida...thanks! :-)




Rox....rutin harian eynda berubah seminggu ni...tambah pulak dgn anak2 tak sihat & hannah tu dok bangun malam2 tu....pas tu eynda pulak start diet & workout....body mengjut kot hihi.....ala rox takyah minum pun takpe air asam keping tu...dah kempissss hehe....

eynda said...

irakecik....try la petua air asam keping tu...org yg bagi petua ni sekarang body dia dah mantaps tau...TOPSY-TURVY MUM tuuuu ;-)




Shariz...try aje...senang je nak buat hehe...mana tau lepas ni boleh slim hehe...





Abrahyn....thanks dear...eynda fulltime housewife...so makan kat rumah la hehe....kena kuat semangat nak makan macam tu.... yakin boleh :-p



Linnnn...lamanyer kita tak sembang :-) Try la lin...apa citer nona roguy dulu ek hehe....

eynda said...

Hanim...thanks :-)




Mama....air asam keping tu rasa pahit2 kelat gitu hihi...mula2 nak minum suspen gak nak telan...lama2 dah biasa rasa sedap la pulak :-p




kak dilla...body eynda ni ambik masa la nak turun...tapi 2 hari diet ni dah hilang 600gm haha....weekend naik balik kot 600gm tu :-p



Salam anonymous....buat masa ni eynda guna BOH green tea :-)



Sha....ok kot rasanyer...lagi pekat kan kalau guna cawan....akak saje je sukat 500ml...minum green tea & air masak pun sukat 500ml siap2 hehe....



Hai anonymous...thanks dear,,,sape la agaknyer ni ek...hehe...

Anonymous said...

hi eynda..
cuba teka saper saya??jeng..jeng,.jeng..
nak ikut juga la resepi made in eynda tu utk kurus..
harap2 boleh gak turun walaupun 1kg..

eynda said...

Hi anonymous...alamak nak suruh teka ke hihi...kawan eynda ramai cewaahhh.....yg mana satu yer :-D
Try la....boleh la menu tu jadi rujukan....lama2 nanti boleh tahu food mana yg sesuai utk turunkan berat badan...coz body masing2 tak sama...ada yg minum susu boleh kurus....ada pulak yg makin naik berat badan kalau minum susu hehe...

damiqula said...

banyaknye kak eynda minum green tea.dami pon ske,tapi mahal la kat sini uhuk2

Anonymous said...

sis eynda, first time dgr org minum air asam keping. nak ikut tp agak gerun..hahahahaa

bangun pagi terus minum air asam keping ni? sebelum minum air masak?

-SR

IxoR@ said...

Setakat hari ini, berapa dah berat badan turun....

Sy pun mcm nak ikut...pagi2 minum air asam keping ya? Air tu air suam kan...?

eynda said...

Dami....1 uncang je sehari...cuma bancuh seteko terus... :-p Kat jepun mahal ke?? Diaorg lagi rajin minum green tea kan :-)




Hai anonymous.......bangun pagi terus minum....ganti air masak....belum cuba belum tahu ;-)




Ixora....belum boleh reveal brape berat badan turun sebab baru je beberapa hari diet :-) Masa rendam tu guna air yg mendidih la...bangun pagi esok terus minum :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails