Thursday, July 16, 2009

Diet & Workout ~ Day 1

Sudah mengantuk...
Tapi nak update jugak malam ni...
Diet & workout ~ Day 1. Alhamdulillah berjalan lancar :-)
Ni tengah rajin, eynda snap gambar..kalau malas takat jamu mata dgn tulisan je la :-p
 
breakfast ~ green tea 500ml + cereal bar....
 
snack ~ Apple merah sebijik + yogurt + green tea 500ml
 
lunch ~ green tea 500ml + spaghethi with kuah kari baki semalam hehe...tak baik membazir..takper...santan 100 cal utk seperiuk kari masak semalam....minyak tumis guna cooking spray ;-)
 
teatime ~ raisin oatmeal 2 keping + air masak 500ml + nescafe ...tidak boleh hidup tanpa caffein hokey....
Dinner ~ salad semangkuk guna italian dressing + grapes 20 bijik + green tea 500ml.....green tea tu kaler pekat kan...sebab eynda bancuh 1 teapot penuh dari pagi...awal2 minum dapat yg jernih....dah malam jadi pekat...sebab uncang eynda biarkan dlm teapot.
Gap makanan di ngaappp selang 3-4 jam....makan kerap tapi kuantiti masih terkawal utk menaikkan metabolisme tubuh badan.
Workout ~ petang sajerk....naik elliptical 30 minit. Pagi tak buat sebab kelam kabut....lagipun pepagi dah sental bilik air hehe...workout jugak kan :-p
Total h20 (air masak) diminum hari ni = 2 liter
Total green tea = 2 liter
Sekian laporan dari bilik berita diet & workout...nak tido..esok pulak ngadap pc ;-)
Selamat malam...

21 comments:

Shariz said...

waaaaah...nak join !!!

Shariz ni makin gemuk !

Lagi stress, lagi makan...eerrkkk!

tapi kan linda, boleh ke Shariz tahan dgn makanan sebegitu...hehehe...Shariz ni lemah semangat dgn makanan...huhuhu...

liana said...

yeahh ku pun tak leh hidup tanpa caffein.. tp eynda mmg displinlah.. sekrg amik supplement apa?

nur ilham said...

nak slim jugak,tapi malas nak exercise...dah kawal makan tapi tak jalan la,sy ni jenis nak result cepat,lama sikit dah give up..tu usaha untuk slim tak menjadi2 tu..

:: PU3'z :: said...

kiter pun dah start work-out cam eynda
kira eynda nie kiter nyer consultant tak bergaji laa
bleh tak cenggitu hehehe
smlm kiter pose
mlm makan roti ngan daging burger
kira cam burger laa kengkonon
hari nie tak pose tapi ingat nak kontrol buat cam eynda
insyaalallah raya nanti kiter berdua jadi hot-mama
kuikuikui

Willie said...

Macam breakfast org putih lak.

sweets said...

enynda..jgn berpoya2 kena workout betul2....

neisya said...

semangat yang harus dicontoh....gudluck eynda...!!

Lady of Leisure said...

kak eynda, ku akan menjejakimu untuk kurangkan makanan menggemukkan..
dah 3-4 hari dah lady tinggal elliptical.. huhu..

Nana said...

ala..nak join jugak, tapi kat umah tade elliptical..heheheh

Anonymous said...

eynda, cooking spray tu apa? camna? tunjuk gmabr sket? ke dah tunjuk?

Softtouch [Hanim] said...

go sis go sis..u can do it...sy jer yg x go go lagi..he he he//igt nk try detox tu tp xbeli teh tu lagi..kalu buat detox mmg kene mkn salad2 tu ker?

Abrahyn said...

eh,bagusnyer regime nih...tapi rasa tak sanggup dan tak kuat semangat la plak...
btw, kat ne u beli green tea tuh? cap ape?

neezareef said...

diet tegar ni eynda...teruskan

Shida said...

huh,betul2 diet ni..harap2 berterusan..1-2 week lg mesti bleh tgk resultnye..all d best to sis eynda!

eynda said...

Shariz...tak kenal eynda lagi ker...eynda pun enjoy food jugak...kalau keluar makan2 mana pilih salad haha...kena kuat semangat...buat macam eynda la...weekdays diet...weekend makan macam biasa...so takde la rasa beban sangat :-)



liana...tak sah kan takde coffee sehari hehe..supplement kalau utk dalaman sekarang tumpu kat jentayu gold je...



nur ilham...eynda punya result hari tu pun lambat..dlm 6 bulan hanya turun 3kg...sebab lagi dah dekat dgn berat ideal lagi la payah nak kurus tau...mula2 dulu memang eynda asyik mengeluh je tapi tetap kuatkan semangat...hasilnyer walaupun turun sikit tapi setiap part badan eynda hilang lemak anggaran 3-5 inci tau! Hepi sangat...try la briskwalk dulu weekend... :-)

eynda said...

PU3...isskk...tak layak la nak jadi konsultant hihi...diri sendiri pun masih belajar cara diet & workout yg betul...kita share sama2 apa yg kita tau okay.. :-) Insyaallah raya nanti sama2 vouge...tapi takut la pulak puasa ni godaan bazaar ramadhan tuh :-p




Willie....kalau breakfast cara melayu kena makan roti canai...nasi lemak.... :-p



sweets...ok...eynda akan ingat nasihat sweets :-D



neisya...tq...gud luck je ke?? Takmau join?? :-D

eynda said...

Lady....boleh ajer...akak pun harap kali ni akak boleh buat diet clean...takde la 100% pun hihi.....cian ellip tu ...tuan dia terlupa sebentar hehe...



Nana...takde ellip pun takpe...beli dvd workout....beli jumping rope....banyak workout boleh kita buat tanpa ellip kan hehe...tu dok jogging tuuu...workout jugak ;-)




Anonymous...nanti eynda snap gambar yer....jenama sunlico... :-)



Hanim...akak buat detox 2 kali...kali pertama detox tapi makan macam biasa...berat tak turun...takde feeling apa pun...kali ke2 detox akak buat yg 3 hari tu dgn disiplin...berat turun pas tu badan rasa ringan...

eynda said...

Abrahyn...eynda ni pun kalau nak ikut tak kuat semangat...sebab suka makan...kalau boleh semua kedai eynda nak try rasa masakan tau haha...tapi keinginan nak kurus & sihat tu la buat eynda bersemangat..walaupun kekadang rasa malas jugak nanti...tengok la hehe...buat masa ni eynda guna BOH green tea :-)



neeza...insyallah :-)



Shida...thanks...dari pengalaman sebelum ni ambik masa 2-3 bulan jugak baru berat nak susut...6 bulan baru nampak betul result....kali ni pun cam tu agaknyer hihi...

Mama Azlina said...

wah bersemangat betul dia..
nak join gak !..tapi bila nak start nie...??
eynda..cafeine is not goood for yr health..

shabiela said...

wow.. smgt dtg tiba2 tgk akak.. nak diet gak. hu hu..

eynda said...

Mama....memang tahu tak bagus tapi takleh la...kena minum gak ...sehari satu mug masih ok...nescafe punya iklan kan biji kopi ada bahan anti-oksidan haha...



sha...jom! :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails