Monday, May 18, 2009

Monkeys??!!

Citer panas keluar dari oven...
Tadi eynda duduk kat meja pc ni dok dengar bunyi pak guard tiup wisel "priiittt!!......priiiitt!!.."
Lama gak dok tiup wisel kat bawah tepi swimming pool tu....tetiba rasa nak kepoh...eynda jenguk tengok kat pool...ada 3-4 guard kat bawah semua dok perhati blok depan kat bahagian atas....eynda tengok bumbung kondo...mana tau ada orang nak terjun bangunan ke hehe....mula la nak jadi mamarazzi :-p
Uwaaaaaaa...terkejut eynda bila nampak kat tingkat 6!! Eynda kat tingkat 5....jom kita tengok apa yg sempat eynda snap...
 
Ada apa yek??
Jom kita zooooooommmm dekat2.....
 
Haaaaaahhh??!! Monkeys??!! Alamak!! Cemana boleh naik sampai ke tingkat 6?? Ntah2 tadi lalu kat atap atas rumah eynda!! Eynda memang bukak sliding door siang2...pas tu sliding door eynda takde grill! 
Kebetulan sebelah rumah yg nak jual tu rumah jiran eynda....tetiba dia call sebab nak tau apa citer orang dok tengok2 kat area rumah dia....terjerit-jerit eynda suruh dia tutup sliding door cepat2 sebab monkeys tu semua tengah menuju ke rumah dia!! Nasib baik la monkeys tu stop kat unit yg for sale tu....terus hilang...eynda syak monkeys tu lepak kat balkoni unit for sale tu....sampai saat ni tak tau apa citer....masih ada kat situ ke?? Pak guard dah ketuk pintu setiap unit kat tingkat 6 supaya tutup sliding door masing2.....eynda pun tutup jugak la...takut weh...naya je kalau ada monkeys terjun masuk balkoni eynda...menakutkan (bak kata Sarimah diari AF)
 
Pak guard dok pantau monkey2 tu.....
Huh!! Ada kat balkoni tu...dekat 5 ekor gak....
Tau aper??
Sekarang monkey2 tu ada kat balkoni tingkat 6 lagi...tapi kat atas unit eynda!!!! Uwaaaaaaa!!
Management dah panggil orang perhilitan kot...tunggu je la....awat tak panggil bomba???
Takut weh...terkurung dlm rumah tutup tingkap pintu semua.....
Cepat la halau monkey2 ituuuu.....
(Waktu nak publish entry ni, monkey2 tu turun kat tingkat 3 pulak....dok check setiap balkoni...cari makanan kot...)

13 comments:

Maharani said...

takut nyer!!!! eiiii.... mcm mn dah citer monyet2 tu?

-iLLa- said...

uishhhh..dr mn dtgnyaa monkey2 tuh kak eynda..

que_zul said...

eynda, que nyer umah pun penah jugak ada monyet sesat...punya la terkejut coz masa tu que baru pas mandi, tetiba nampak bayang2 kat tepi tingkap bilik, rupernyer sang monyet...tak tahu ler dr mana dtgnyer..

eynda said...

Tom..
Petang semalam macam monyet2 tu tahu je time diaorg kena balik rumah...ada satu bumbung tingkat atas berlubang...monyet2 tu masuk situ then tak keluar dah sampai pagi ni...7am tadi keluar pulak dah buat rondaan kat bumbung tingkat 6 sambil jenguk2 balkoni rumah org....akak tak bukak le sliding door hari ni hehe...



illa...
Kat parking lot basement ni memang ada monyet dulu2....ada tupai....sekarang jarang nampak monyet ni tetiba naik ke kondo terus!! Kalau jalan keluar dari kondo ni ada golf club...tepi jalan pun banyak monyet...memang habitat monyet la kat sini...isskk...


que..
Boleh bayangkan takut kan...kalau rumah ada grill ok jugak...rumah eynda ni tuannyer tak letak grill...pintu nak masuk rumah je ada grill...

Shariz said...

Linda, berpanas la kita yek...hehehe..
shariz tak buka dah sliding door tu sampai ler guard buat announcement monkeys dah kena tangkap. Pagi tadi monkey tu terjenguk-jenguk dlm balkoni. cari apa? jgn ambil baju2 yg for sure akan tersidai lama tu sudah...kih..kih..kih..

sf said...

wahhhhhhh monkey dah naik ke condo. my mum memang dah tak pernah bukak tingkap sekarang dah bertahun camni. since 1997 dah... my papa cakap kesian monkey sebab kita org yg ceroboh tempat dia sebab dulu hutan ni rumah dia org. tapi ai still takut kat monyet2 ni esp time dia berjalan atas bumbumg takut!!!

eynda said...

Shariz...nak ambik baju kat ampaian tu call eynda...eynda pantau dari sini haha...kalau ada monkey on the way eynda jerit2 kekeke...hubby eynda cakap perhilitan maybe ada procedure tu ambik masa nak datang..sebab nanti diaorg tembak terus...tembak ubat tido pun kalau jatuh dari 6th floor of course arwah kan....takut ada pencinta hidupan liar ngamuk lak...so diaorg kena hati2 nak ambik tindakan...hubby cakap laaa...tak tau betoi ke tak..

Pagi ni sejuk lagi...tengahari nanti mula la...eynda bukak pintu rumah sebab ada grill....nak pi buang sampah pun takut haha...nak ambik adam jap lagi harap2 takde monkey dlm lif :-p (ngarut dah ni...)

eynda said...

SF...seksanyer lama dah tak bukak tingkap....tapi ye kan..ni habitat diaorg...atas bukit...ada hutan...jgn monkey2 ni ngamuk dah le...jadi macam citer dlm tv lak nanti...semua takleh keluar rumah...monkey2 bermaharajalela (alam fantasi betul!)

uMMisYa said...

Bahaya monyet kat balkoni..silap2 abis hilang baju & seluar kecik..hehehe..nanti ada kes org tak mengaku baju kecik atas bumbung..

Shariz said...

Hahaha...shariz pun takut nak buang sampah. takut masa bukak pintu bilik sampah tu, monyet2 tu ada kat dlm cari makanan. terkezut nanti...hahaha...

ishh...procedure apa la ambik sampai 3 hari. diorg kena tukar prosedur la lepas nih. tapi kalau ada org dlm (seperti jiran rumah sebelah ni best friend dgn Ketua Jabatan), kut2x boleh cepat ...hehehe...

nanti shariz calling2x masa nak ambil baju. linda tlg tgk monyet2 tu kat mana yek.terpaksa la buat camtu kan...hehehe..

eynda said...

Sya...tu la..banyak orang sidai baju ni...silap2 monyet jadi model la pakai baju2 curi hehe....



Shariz....orait...kitakan jiran hehe...kena bantu satu sama lain la kan....eynda pun dok bayang monyet2 tu boleh ada kat mana2 saje...mana kita tau kan...diaorg macam dah expert kat kondo ni...try la bagitau...kenal org dalam ni lagi cepat selalunyer....eynda cakap kat hubby malam tadi...eynda & shariz sampai tak jadi buat keje apa....masing2 dok duduk depan tingkap je haha...

sahira said...

umah ira pun belakang bukit..
siap masuk umah bukak peti ais tau eynda.. abis lauk2 kat bhgn atas peti ais cair.. blk2 dr keje tgk berselerak..ingat pencuri..sekali tgk bekas tgn monyet.. mmg nk kuar umah kena tutup abis tingkap..tp sekrg cam dh xde.. abis dh kot hutan kat blkg tuh...

eynda said...

ira...

Takutnyer sampai dah masuk dlm rumah...nasib baik takde sesape....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails