Sunday, April 12, 2009

Tofu Jepun Kukus dgn Sayuran....

Khas buat neisya...dan juga sesape yg nak try....eynda pun baru 1st time masak menu ni...korang pandai2 la adjust utk sedapkan lagi yer...
Bahan-bahan:
1 tofu jepun (eynda beli yg organik)
Kicap cair (kalau ada sos tiram lagi bagus)
minyak bijan
bawang putih 2-3 ulas cincang halus
garam secukup rasa
sayur-sayuran
bawang goreng, cili merah cincang utk hiasan
Cara:
Masukkan tofu dlm pinggan utk kukus. 
Campurkan kicap cair, minyak bijan setitik dua, sos tiram skit dlm mangkuk asing...sebatikan..kalau kurang masin tambah le garam...
Cincang bawang putih tabur atas tofu....susun sayuran tepi2 tofu tu....tuangkan bancuhan kuah tadi atas tofu...biar kena sayuran jugak....kukus dlm 15-20 minit, agak2 sayuran tu lembut skit...jangan sampai lembik...kurang khasiat....
Tabur bahan hiasan atas tofu...boleh makan....
Bahagian dalam tofu maybe agak tawar...bagi eynda la...so korang boleh potong tofu tu ke beberapa bahagian supaya bila makan rasa sedap skit....eynda hentam makan jugak tawar2 pun... :-)
Ni cara eynda la...sape ada cara lagi sedap boleh share resepi ye :-)

3 comments:

neisya said...

eynda..

thanks....susah-susah ja...:(...

neisya suka tofu jepun ni....mmg tawar tp kalau tgk resepi eynda bg tu..... kuah dah berasa, so blh je topup rasa tawar tu...

eynda said...

Tak susah neisya....cuma segan takut resepi yg eynda bagi jadi tak sedap hehe....owwhh..kalau kat kedai2 pun memang tawar ek?? Eynda masa makan tofu tu sekali kaut sayur, kuah, bawang putih cincang, bahan hiasan masuk sekali satu sudu...ngaappp...baru berasa :-)

Snowwhite Zone said...

suka tafu jepun,, leh try resepi ni... kukus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails