Wednesday, April 1, 2009

Detox ~ Day 1

Apa eynda sudah tak waras??
Ini saje yg eynda makan hari ni??
 
7am - minum air masak 500ml & detox tea 250ml. Eynda prepare detox tea (1 teabag = 2 liter air panas ) & air masak 2 liter. So far detox tea habis & air masak habis 1 liter.
 
8am - buat juice tanpa gula 250ml (2 biji green apple & 2 batang carrot bersize M)
 
10am - green apple sebijik
4.30pm - green apple sebijik
 
12pm - 5 bijik baby cucumber & 1 avacado potong2 letak dressing balsamic vinegar & garam skit. Balsamic vinegar ni rasa macam kuah rojak pun ada....macam kicap pun ada hehe...tapi eynda suka!!
8pm - 2 batang carrot size M, perah lemon. Jenuh nak habis.
Wah...wah...eynda....tak pernah2 eynda buat macam ni. Selalu detox eynda, telan liquid utk detox tapi makan meriah haha....kali ni pecah rekod!!
Tapi eynda ngelat skit....takut pengsan sebab kebuluran!!
So at 2pm tadi nescafe susu sudah memanggil-manggil. Eynda buat 1 mug. Tahu tak?? Lepas minum nescafe susu manis tu terus eynda rasa bertenaga....sebab menu eynda hari ni semata-mata gula dari bahan semulajadi. Memang b4 minum nescafe tu eynda sudah lembik :-p
Dinner pulak lepas habis carrot semangkuk, eynda ratah isi ayam dari soup hannah...pas tu makan mixed nuts segenggam....so takde la drastik sangat detox eynda ni kan...
Oleh kerana calorie intake hari ni tak sampai 1000 kot....tidak digalakkan bersenam. So eynda ambik cuti 3 hari...no exercise yer....takut pengsan hehe...
Jadi...apa eynda rasa setelah 1 hari berdetox??
Yg eynda perasan eynda macam letih jek....ye la makan sikit kan...keluar masuk toilet ntah brape puluh kali.....membuang hanya sekali...takde sakit perut...patutnyer tea bag tu utk 1 cawan....tapi sebab eynda buat 2 liter air...tu yg kurang berkesan kot....
Motif....naper eynda buat detox ni?? Sebab hari2 eynda makan macam-macam....eynda nak cuci dalaman kasi bersih....lagi satu kalau boleh kurangkan 1kg berat badan pun bagus hehe....tapi tak mengharap la....walaupun orang yg wujudkan detox program ni cakap boleh hilangkan 10 pounds dalam masa 3 hari ni....
Ok....kita tunggu esok pulak...hari ke2....
Posted by Picasa

9 comments:

Maharani said...

wow!!! caya lah! detox mmg kena mkn mcm ni jer ker? tom pun ada benda2 alah detox ni. kinohimitsu jgk. igt nak amik tea ni mula2 tu tp kena hasut oleh ahmoi guardian tu amik detox set yg botol2 tu. tp tak start lagik.

eynda said...

Tom beli yg 6 days detox program tu kan?? Akak pernah try 2 kali guna set tu hehe...bagus jugak tu....sisa2 yg berkurun boleh keluar tau haha....

Detox program akak ni guna teh...sebab tu akak beli yg teabag ni pulak...kalau nak ikut detox yg betul, banyak benda kita kena pantang...salah satunyer kopi...gula...tapi akak minum gak nescafe semalam...sudah kebuluran!! :-p

sheeda said...

akak amik tea kinohimitsu erk.. sha amik cleanx tea.. kemain detox tp mkn mcm2.. he he.. oo.. kena pantang erk.. sha belasah jer.. sbb tu kejap turun kejap naik berat ni..kena try gak mcm akak ni..

eynda said...

Sha...

Kalau boleh makan buah & sayur banyak masa detox...elak kafein...roti putih...gula....cehh...pandai je akak ni...diri sendiri pun buat tak betul hehe...pikir macam kita puasa jugak la...cuma detoks cam akak ni boleh gak makan minum tapi tak banyak...

sheeda said...

oo.. ok thanks kak.. sha akan cuba..

Maharani said...

kalau roti grain kat tesco bole tak? kalau xbole xper la. sbb expored hari ni jgk. tak yah nak abis kan roti tu.

biskut iko bole?

neisya said...

eynda,...sayang eynda....muah!!!..memang duk nak cari menu cengini utk diet...so ni kira first hand lah....citer benar...neisya minta izin print ye...

no need to reveal said...

wah..memang turun ni..sebab makan sayur + buah je ni...tahan eynda ye heheh..keep it up ehhe

eynda said...

Tom...kalau detox ni lagi bagus cuma ambik sayur & buah...dah beberapa hari baru tambah protein & kekacang... :-)


Neisya...boleh je print...tapi menu ni bawah 1000 kalori tau...better tambah lagi 200-300 kalori kalau nak amalkan berpanjangan....lebih healthy :-)


Vouge...eynda pun heran boleh tahan tapi kantoi gak skit....memang ada penurunan...actually macam ketagih nak buat hari gitu...tapi bahaya la kan...1000 kalori sehari pas tu no workout...tak boley lorr.... :-p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails