Tuesday, February 10, 2009

Macam-macam hal....

Pesanan pihak penaja : kalau anda lemah semangat jangan tengok gambar di bawah...
Letih betul hari ni....bangun pagi tadi dah nampak badan Adam merah2....dia asyik garu je ...gatal katanyer....pagi tadi tak banyak lagi....eynda cuma sapukan bedak Agnesia je....
Balik sekolah tadi suruh dia mandi....dah nampak merah2 makin banyak....lepas mandi, makan....suruh dia tukar pakai baju sekolah agama...2.30pm patutnyer ada kelas agama sampai 4.30pm....pas tu sambung dgn kelas KUMON sampai 6.30pm.
Tapi masa nak pakai baju sekolah agama tu tengok merah2 makin banyak...makin besar....terus bawak dia gi klinik. Doktor cakap Adam kena "gegata".....Apa itu??? Nasib baik doktor cakap tak berjangkit.....Kata doktor Adam mungkin alergy kat sesuatu ie. hama...habuk...angin... (mungkin kah Adam alergy pada binatang??)
On the way balik rumah singgah KUMON ambik housework dia. Hari ni takyah gi mana. Sampai rumah sapu lotion yg doktor bagi seluruh badan Adam yg merah2 tu...(Calamine....dlm bilik air eynda pun ada sebenarnyer lotion ni...) bagi makan ubat tahan gatal ...harap2 esok dah baik la....

14 comments:

luv_ma said...

siannya adam.kne sapu creame.mcm kne gigit ulat bulu gtu.
moga cepat ilang.

eynda said...

Kalau ma nampak putih2 kelabu kat kulit adam tu...akak baru letak lotion baru snap gambar hehe....dulu dah pernah jadi masa mandi2 kat bukit merah laketown....apa yg dia alah pun tak tau la....

LIN ARIFF said...

huhuhu siannn adam.....mmg gatall tu kalo dfah naik satu badan...ada laa tu hama melekat kee...la ni habuk kan byk time musim2 ponass nii

eynda said...

Tu la lin...angin bawak habuk kotor kan....tu pun dia dah kurang garu...sebab doktor kasi ubat tahan gatal & allergy....

Nieza Ishak said...

akak,

kadang2 salah makan pun jadik gini..

nieza selalu kena kalo salah makan ... macam kambing atau seafood .. kalo terover makan

eynda said...

Nieja...dulu2 akak pun takleh makan seafood...sekarang dah ok...Adam ni so far makan ayam & telur je....rasanyer bukan sebab food...maybe udara kotor atau air...2-3 hari ni management cuci tangki air ...air kat rumah berkarat :-(

mamahusna said...

eynda, dulu husna penah kene gak kat nursery lama...yg herannya asal g nursery tu kene..ingat lagi aritu ari rabu...masa nak amik husna 6bulan, teruk sgt gegata tu seluruh badan sampai tak nampak rupa dia dah..so g klinik n kamis amik cuti..jumaat dah hilang, hantar nursery lagi..masa g amik, lagi teruk dr aritu!owner kata dah tukar cadar dah tukar itu ini etc...tapi balik umah esoknya ok balik..so dah tak sanggup lagi hantar sana... :(

eynda said...

Lin..

Bilik adam eynda dah cuci kemas kasi bersih...bangun pagi tadi nampak dah kurang....ni dia balik sekolah, tengok2 lagi banyak dari semalam!! Dah sapu lotion...tengah lunch jap lagi makan ubat...bila la nak baik...kesian...malam tadi naik sampai ke muka. Pagi dah hilang...ni ada balik kat muka tu....2-3 hari lagi kalau tak baik gak nak bawak gi jumpa doktor sekali lagi la....

neisya said...

tak nampak la pic adam tu...kesian adam...mesti tak selesa.. :(

eynda said...

Eynda guna flickr ke photobucket gambar adam tu....baru google tadi rupanyer gegata ni = kelopak garam....

CHINA DOLL said...

Hi there! Mau menyibuk sekejap. Hehehe...Kesian tengok anak you. kalau kami di kampung, dipanggil "GULIGATAK"/kena kencing hantu. Entah pasal apa tu. Aku pernah kena macam tu juga. Ada 3-4 kali la pernah terjadi. Setiap kali kena, terus kelamkabut pigi jumpa doktor untuk minta jarum sebelum merebak keseluruh badan. Biasanya kena selepas waktu maghrib. Tak boleh mandi/terkena air. Makin teruk kalau mandi. Rasanya seperti miang. Bila digaru makin membesar/bengkak. Orang tua-tua bilang, mesti mo bertangas untuk kasih hilang tu gatal. Entah betulkah tidak.Harap-harap anak you cepat sembuh.

mamahusna said...

eynda..kalu org klantan panggei "gatal garam"...husna mmg dr awal kene sluruh badan sampai muka..bayangkan masa g amik dia, lin ingat pengasuh silap bg anak org len :((...tatau la kalu kes husna ritu bukan sebab dr nursery..hehe tapi nak kebetulan kan...yg buat musykil tu, sbb tak lama bila dah sampai kat umah lin,gegata tu hilang...kalu g nursery, jadi balik...sbb tu tukar nursery..lagipun dia nye staff asyik tukar org je selang bulan malah penah selang minggu...cam ada tak kene je...alhamdulillah kat nursery skang, dia ok je..tak penah kene lagi..

lin harap adam cepat sembuh ye?

eynda said...

Hi China Doll...yes eynda ada google2 terjumpa citer macam u cakap jugak. Kena kencing hantu/ludah syaitan...(???)...Anyway dari segi saintifik pun ada banyak sebab kan...Tak boleh kena air...tapi eynda mandikan adam jugak...sebab kalau tak mandi rasa dia comot hehe...maybe sebab tu naik lagi banyak. But pagi ni nampak kurang (mcm pagi semalam). Tunggu balik sekolah nanti tengok cemana. Ada cakap kat hubby pasal suntikan tu. Hubby terus suruh buat tapi eynda nak tengok progress 2-3 hari ni dulu...

Thanks :-)

eynda said...

Lin...
Kesiannyer dengar citer husna. Kalau baby kena lagi sedihkan...maybe kat nursery tu ada yg tak kena...kurang aspek kebersihan kot...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails