Wednesday, February 11, 2009

Bebel sorang-sorang.....

Lately eynda terpikir....mana hilang masa santai eynda dulu?? Maksud eynda masa lapang eynda berinternet....berforum....macam dah kurang sedikit....
Dulu housework buat yg simple2....yg susah2 tunggu cleaner datang buat...Kenapa stopkan cleaner?? Sebab eynda tak jumpa yg betul2 buat eynda puas hati....cleaner kesayangan dah balik negara sendiri....rindu betul dgn kecekapan dia... :-(
Sejak Adam masuk tahun 2 ni lagi bertambah rutin eynda. Hantar adam pagi2....ambik adam tengahari....petang ada kelas kumon setiap selasa & jumaat (2 jam each day). Pas tu kelas agama tiap2 hari 2.30pm - 4.30pm....dlm sibuk2 tu sempat jugak beli barang keperluan rumah & utk memasak.....semua aktiviti melibatkan Hannah...usung mana saje eynda pegi....tu tak kira lagi masa utk eynda workout (lately takleh workout lama2...kena adjust masa)
Pas tu Adam tu dah kena pantau setiap kali balik sekolah....ada homework, kena makesure habiskan...sambung dgn homework kelas2 lain....kena tumpu betul kat dia...kalau tak dia suka berangan hehe...lambat la keje siap....sambil2 layan cik Hannah tu jugak....
Memasak.....hubby tak kisah kalau eynda tapau lauk....tapi takkan hari2 nak tapau....family tak rasa air tangan sendiri tak best jugak....kalau masak sendiri rasa rapat dgn family.....so sebolehnyer eynda masak sendiri jugak sekarang....pagi2 prepare breakfast...pas tu dekat tengahari prepare lunch....petang gini prepare dinner utk hubby.....kalau letih sangat eynda tapau jugak hehe....
PC ni sentiasa on/standby sebenarnyer.....tapi jarang betul nak boleh lepak forum macam dulu2.....nasib baik ada blog ni....boleh jugak tahu citer kawan2.... :-)
2-3 hari sudah (ehh...semalam laaa..lupa...) eynda naik 1 lif dgn jiran tingkat 4 kat umah eynda ni....sempat la sembang skit...dia citer..." ni hantar anak yg sekolah menengah (7.30am)....jap lagi 8.30am hantar anak yg tadika.....tengahari 12.30pm nanti hantar anak yg tingkatan 2...sekolah petang...sambil ambik yg anak tadika...pas tu gi ambik anak yg sekolah menengah pagi tadi...." walaupun agak singkat masa sembang dgn dia sebab lif cepat betul sampai ke tingkat 4, sampai sekarang hari2 eynda ingat kata-kata dia....
Kenapa eynda yg anak 2 ni suka pikir macam-macam? Suka rasa banyak benda yg susah eynda nak buat?? Kakak tu lagi mencabar hidup dia...padahal dia pun tak keje macam eynda jugak...takde maid macam eynda jugak...rumah dia lagi besar dari rumah eynda....anak2 lagi ramai dari eynda.....rutin harian dia lagi banyak dari eynda.....
Eynda tak patut mengeluh kan....Alhamdulillah dgn kehidupan yg eynda ada sekarang...:-)

10 comments:

neisya said...

walaupun penat...tp seronok kan sbb boleh uruskan anak2 sendiri...like myself...even penat cemana pun....neisya tetap masak kat family walaupun simple2 je...ye lah, dah la utk lunch tapau...takkan la malam pun nak tapau jugak hari2...

bila tgk hby dgn anak2 makan apa yg kita masak..happy sgt....indahnya perasaan tu...susah kita nak explen kat org...betul tak eynda?

xpa eynda..perasaan mcm tu biasa la...semua org ada perasaan mcm tu...tp bila kita renung balik..baru kita akan sedar...betapa bersyukurnya kita atas apa yg kita ada....

dianaibrahimali said...

eynda...
i was thinking the same way too....hb kata...awak ni xleh susah sikit....kekeke....bila diana tgk my SIL yg ada 5 anak...pastu dia tlg my bro jaga kedai lagi....lagi penat....
diana rs....diana beruntung.....

sf said...

same same!! I so tired la! and no time to forum2 chatting2. who says being a fulltime mother goyang kaki :P

sf said...

lupa nak add..memang alhamdulillah kan walaupun kadang2 kita kelam kabut our life is good kan. apa2 pun eynda meluahkan perasaan lebih elok dari memendam hehehe.

luv_ma said...

nanti ma pn akan mengalami situasi yg mcm ni.:)

takpelah berkorban tuk ank2..ade free time leh santai dpn pc:)

alamaktuan / meabadi said...

kak eynda....

yang tak hantar anak sekolah ni pon penat......sebenarnya apa2 pon kita kena tempuhi.......nanti dah tua2 time tu baru kita rasa balasannya.....insyaallah setimpal dengan apa yang kita korbankan...amin.....

LIN ARIFF said...

bkn mudah jdk FULL TIME HSEWIFE..LGK2 ANAK DAH SEK....HECTIC GILEEE....CELIK JEK BIJIK MATA TERUS WAT KEJE...URUSKAN ANAK URUSKAN SOMI....SATU HARI DKT 6KALI KUAR MSJK UMAH AMIK ANAK ANTAR ANAK...LETIHH WOOO,,,,BILA TIME MALAM LESU DAH TAK BERDAYA

eynda said...

Thanks semua...

Sesekali stress keluar la bebelan eynda hehe...sudi jugak korang baca... :-)

Aiza Parman said...

nis masih lagi berangan-angan nak jadi fulltime housewife, bila lah agaknya..harap2 very soon.

eynda said...

Nis..
Insyaallah satu hari nanti...
Dlm bebel2 ni pun actually eynda hepi dgn life sejak jadi fulltime housewife...tak nyesal langsung :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails