Saturday, January 10, 2009

Sepatutnyer macam ni ke??

Malam semalam mak mertua eynda sampai dari Kedah. Jiran depan rumah dia ikut tumpang sekali sebab menantu dia masuk hospital....menantu dia pregnant 8 bulan tapi Allah lebih menyayangi baby tu...baby telah disahkan meninggal dunia dalam kandungan tepat 11 pagi semalam. 
Malam tadi anak jiran MIL datang ambik dia....hari ni kami menunggu berita dari diaorang....kesian menantu jiran MIL sanggup berhenti keje sebab nak jaga anak-anak lepas bersalin nanti...barang keperluan baby dah beli dekat RM2K....arwah anak ke3.
Petang tadi dapat panggilan dari jiran MIL. Arwah baby terpaksa dikeluarkan secara normal. Ubat dah masuk utk induce tapi si ibu masih tak rasa kesakitan utk bersalin. Last2 doktor suruh balik rumah dulu...2-3 hari lagi datang kalau ada rasa nak bersalin!! Eh!! Boleh ke gitu?? Padahal baby dah meninggal sejak pagi semalam?? Masih dlm perut si ibu?? Tak bahaya ke?? Kenapa tak buat pembedahan je keluarkan arwah baby?? Jiran MIL kata doktor tak nak buat pembedahan...nak suruh menantu dia bersalin normal....patutkah diaorg dapatkan 2nd opinion?? Kalau ikut pendapat kami, kami akan cari 2nd opinion.....tapi adakah patut kami masuk campur?? Tak merbahayakan si ibu ke kalau baby yg meninggal masih dlm perut 3-4 hari???
Itu la yg kami semua fikirkan hari ni....nak masuk campur...kami orang luar...walaupun berjiran...ini melibatkan pihak lain (ibu bapa si ibu bla bla bla..) so kami ambik keputusan utk menunggu je citer selanjutnyer.....maka si ibu telah keluar dari hospital sementara arwah baby masih dlm perut...dapat korang bayangkan situasi begini??
Semoga mereka tabah hadapi dugaan ini....semoga kesihatan si ibu tak terjejas dek keputusan macam tu.....

4 comments:

no need to reveal said...

ade jugak macam tu ye..kenapa hosp tu tak lakukan operation je..untuk keluarkan baby tu..ya Allah ...macamm gini pun ade..bimbang kesihatan si ibu tu sebenarnya sebab anak dia dah meninggal...bimbang jadi apa2 pulak kat dia...hospital mana ni...adoiyaiii..kita baca pun cam tak patut je..

mama liana said...

salam ziarah eynda... dulu ada staff kat ex-office mcm ni gak.. last2 meninggal dia sbbnya kuman dah merebak masuk dalam paru2 dan jantung dia..ana rasa better dia cepat2 get 2nd opinion..

LIN ARIFF said...

aduhh eynda teringat dkt kes yg berlaku pada kwn sy.....alkisahnya baby dlm kandunga dah meniggal mask ubat tak jalan suh balik umah dia pon blk laa pas tu esknya dia tumpah darah...emergency op terpaksa dijalankan...and sadly one of her ovary need to be removed .Doc pakar marah kpd kwn sy tu kenapa balik kerumah padahal keputusan itu dibuat oleh doc sendiri...Rupanya g suh balik tu doc pelatih jek......huhuhuhu better jiran eynda tu minat 2nd opinion

eynda said...

Thanks kengkawan yg bagi comments....citer terkini eynda tak tahu...MIL pun dah balik kedah...yg eynda tahu malam ahad arwah baby masih belum dikeluarkan...MIL cakap dia tak berani masuk campur so eynda pun duduk diam-diam la...harap2 tak jadi apa-apa kat si ibu...hari ni dah selasa dah..hhmm...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails