Thursday, January 29, 2009

Pizza!!

Yehaaaaaaa...!!
Misi sudah berjaya hehehe....
Pizza eynda dah siap....dah makan....dah kenyang pun...alhamdulillah.....korang jangan gelak le tengok pizza eynda ni....1st time buat....1st time punya oven.....especially yg dah pakar buat pizza tu....jangan gelak tau :-p
Antara bahan2 penting.....
Tepung yg dah uli.....
15 minit kemudian....Adam kata tepung tu hidup kekeke...sebab membesar!!
Pizza pertama....hanya sos prego & cheese....kejap je licin...ada anak biras jugak kat rumah...Hannah paling suka yg ni...
Pizza kedua....sos prego, cheese, bwg besar, capsicum,tomato, daging burger cincang.....
Pizza ketiga.....sos prego, cheese, daging burger cincang.....gambar tengah masak....
Sukanyer diaorg dapat pizza.....kira lulus la :-p
Bagi yg nak resepi...ni resepinyer...maybe yg dah terrer tu ada resepi lain kan...tapi resepi MIL eynda ni kira paling mudah nak ikut....
Bahan:
3 cawan tepung gandum
2 sudu besar butter
1 sudu besar gula
1 peket Mau-ripan (instant yeast)
1 cawan air suam
Cara:
1) Masukkan 3 cawan tepung, 2 sudu besar butter di dlm bekas uli.
2) Masukkan sepeket Mau-ripan, satu sudu besar gula di dlm secawan air suam, kacau sebati.
3) Masukkan air yg dikacau tadi ke dlm adunan tepung, gaul/uli hingga menjadi doh.
4) Biarkan lebih kurang 15 minit utk doh tu mengembang.
5) Bila doh sudah mengembang, bahagikan kepada beberapa doh kecil (kalau nak nipis bahagi 3. Kalau nak tebal skit bahagi 2) ~ Ukuran size regular pizza.
6) Ratakan doh di dlm pizza pan...(sapu pan dgn sedikit butter) letak bahan2 di atas doh...ikut citarasa masing2.
7) Bakar hingga masak. (eynda guna api atas bawah 190c selama 20 minit).
8) Siap laaa...boleh makan... :-)
Boleh paham ke?? Hehe...almaklum le amatur...terketar-ketar tangan nak buat pizza tadi :-p
Boleh la kan...kalau nak beli pizza hut /dominos yg regular size dah RM18-RM20++ kan...ini eynda kira 1 pizza modal baru RM10 hehe...
Kena buat selalu...mana yg kurang atau lebih kena adjust lagi... :-)

13 comments:

Some1...somewhere...somehow... said...

syok kn 1st trial menjadi...nnt leh tmbh dlm menu diet...sure akk x sbr2 nk buat homemade pizza utk hby!

eynda said...

Ha'ah...mula2 suspen...dah jadi rasa syok pulak...

Makan 2 keping pun dah kenyang...kalori mesti kurang dari yg beli kat luar kan hehe..(ye ke??)

Akak dah dapat bayangkan apa yg hubby akak request utk topping atas pizza tu :-D

Bimbo said...

waa..menjadik la.best2.tq for sharing recipes ye.nanti bim nak wat gak cuma takde pizza pan la.huhu.sume kat umah bim tu bentuk segiempat.haha.wat pizza segiempat la ..

neisya said...

nampak mudah je bila tgk eynda paste resepi tu...
seronokkan kalau lepas masak, anak kita pulun makan....:)

eynda said...

Bim...

Biras eynda pun guna pan yg 4 segi hehe...



neisya...

Sebab rasa mudah le eynda terbuka hati nak buat....eynda ni tak suka yg remeh temeh haha...syok tengok budak2 berselera makan....diaorg la jadi bahan eksperimen...pizza laku baru beli oven & bahan2 kekekeke...

ammi said...

waaa.sangat jeles dengan kelebihan mu dapat buat pizza untuk family!!
1 papperoni pizza bungkus untuk saya!! hehhehe

neisya said...

neisya nak chicken tuna satu..!!

Nieza Ishak said...

wahhhhhhh sedapnya ... akak

teringat time pegnant suffiya mmg rajin buat pizza.

skrg ni tggu anak2 besar baru berbaloi nak masak ...

luv_ma said...

pergggh...nampak maveles kak..yummy.gebu je pizza tu.:)

eynda said...

ammi...
Jangan la jeles hehe...



neisya...
Dah letak chicken nak letak tuna pulak ke? Gurau ye :-p


Nieza...
Ha'ah teringat pulak dulu neiza rajin buat pizza....share la resepi nieza pulak.... :-)


Ma...
Makan panas2 sedap hehe...

sheeda said...

wah, dh jd pizza akak erk..
save resepi, nnti leh buat.. he he

eynda said...

Sha...

Try la...kalau jadi tepek kat blog tau.... :-)

Plan esok nak buat lagi hehe...

Shariz said...

hehehe...baru tau Linda pandai buat pizza. Dah save dah resepi tu. tak sabo nak buat pizza tapi pizza pan takde la. nanti nak beli :)

ni semangat je ni. hopefully ada kerajinan utk membuat nanti :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails