Tuesday, January 6, 2009

Mentang-mentang la.....

Ada rasa tak puas hati skit pepagi ni...
Pagi ni eynda hantar adam gi school. Biasa la depan school tu sesak...kete penuh kat jalan...selalunyer dlm minggu pertama sekolah memang macam tu....nanti mak bapak dah start keje balik baru lengang skit jalan coz budak2 dah start naik van2 sekolah.....dulu2 eynda hantar adam betul2 depan pagar sekolah...hari ni kennot...banyak kete sampai jem jalan. So eynda masuk parking depan kedai2....
Kat situ pun ramai dah yg parking...sementara je ...turun kete pegang tangan anak2 lintas jalan sampai pagar school then patah balik naik kete zrooommmm.....bukannyer parking lama pun....berhadapan tempat kete2 parking sementara ni pun ada parking lot...selalunyer geng2 keje kat ofis area situ la parking....
Pendekkan citer (panjang gak jadi nih)....masa eynda hantar adam kat pagar sekolah ada sorang makcik ni dah siap hantar anak dia....tengok eynda & hannah dia senyum2 la...eynda pun senyum balik la....pas tu eynda patah balik ke kete, rupanyer kete hubby dia nak reversed....belakang tu kete eynda....so dia nak keluar payah...kena in out in out banyak kali....memang rapat sangat dgn kete eynda. Dlm hati eynda cakap la..."tunggu jap pakcik...eynda jalan dulu pakcik boleh la keluarkan kete tu dgn mudah"......itu kata hati eynda...tapi hati pakcik & makcik tu sape tahu kan....
Tetiba bila kete dia dah boleh keluar, makcik tu jerit dari tempat duduk belakang....badan dah separuh keluar dari tingkap kete...jerit kat eynda ..."lain kali parking kat tempat parking ni haa!!" Sambil tangan dia dok tunjuk2 tempat parking....Wah!! dengan nada sombong tau...bukan cakap elok2....eynda perhati terkedu je....malas nak layan....Wahai makcik...tak nampak ke bukan eynda je parking kat situ?? Biasa la time orang hantar anak ke sekolah....agaknyer anak makcik baru darjah 1....baru hari ke2 hantar anak ke sekolah tu....so makcik tak tau suasana pagi2 kat situ.....
Mentang2 la eynda bawak kete savvy jek....mentang2 la eynda pakai t-shirt buruk & jeans lusuh...tudung pun RM10 jek....senang2 la orang nak buli.....cuba eynda bawak kete 2.0cc......cuba eynda pakai yg glemer2 skit....eynda tak rasa makcik tu nak jerit2 macam tu....padahal kete diaorg tu arrgghhh.....lagi lama beli dari savvy eynda agaknyer....bukan nak kutuk...tapi eynda sungguh tak sangka....seorang wanita melayu yg dah matang boleh terjerit-jerit kat orang macam tu.....ye la mungkin hubby dia marah sebab payah nak keluarkan kete kan....tapi ada cara lain selain jerit2 gitu...tak sopan langsung!!
Harap-harap esok eynda terserempak lagi dgn makcik tu...sebab eynda cukup cam muka dia hehe....Eynda nak tengok kelakuan dia kalau terjumpa eynda lagi....tak ke malu kalau buat gitu pas tu dok jumpa hari2?? Kalau dia hantar anak ke school lagi la....
Isskkk...manusia....kekadang kita ni cuba sedaya upaya jadi manusia yg baik...yg berbudi bahasa...yg bersih hati....yg pandai gunakan akal fikiran...yg tahu kontrol nafsu.....tapi masih ramai kat luar sana yg masih tak boleh berbuat baik antara satu sama lain...*sigh*
Cukup la....lega dah.... :-p

6 comments:

-iLLa- said...

makcik kg masuk bandar tuh kak eynda...x educated nyaa makcik.....wakakkaa..sungguh x sopan..awk dh tua ckp kt org muda cm gituu bikin malu ajaaaa

eynda said...

Tu la illa. macam tak educated terjerit-jerit..akak nak tergelak pun ada sebab tak sangka dia nak buat cam tu hehe...mungkin dia rasa ada hak nak marah org muda kan...tapi atlast kita jadi hilang hormat dgn dia...takleh ke cakap elok2....nada yg elok...ataupun tunggu la kejap akak nak masuk kete zrooommm dah...bukannyer susah sangat haha...

Some1...somewhere...somehow... said...

kak..smalam kt giant nilai nih lg teruk cashier dia...
ada cino pyr kt kaunter less then 10 items...tp cino ni brg dia lebih dr 15....cashier melayu tu amik 10 jer...dgn muncungnyer!!
brg yg lebih2 tu dia bg blk kt cino tu...sambil tarik muncung!!
pastu cino tu kata x pe...dia p kaunter lain...kira yg dh punch tu kansel la...skali cashier tu dgn kasarnyer p kirai brg2 dlm plastik tu masuk blk troli cino tu...mmg kasar la dia buat...dh la brg2 tu sayur..roti...X DER ADAN NYER MELAYU!!! klau kt oversea xkn depa lyn kita mcm tu...n kastemer smlm tu mmg cino dtg dr tnh cino btl...x phm BM..n english..

eynda said...

Teruknyer cashier tu...!! Tak kena buku dgn ruas kot...cino tu tak ambik tindakan ke?? Apa salahnyer 10 brg 1 resit...5 barang resit satu lagi pulak...dah kalau takleh lebih dari 10 barang la kan....otak ada takmo pakai....iskk..manusia macam-macam peel...hehe..

Bimbo said...

eeee..geram nye dengar citer cashier melayu yg sengal tu ..kalau laki bim mesti dah sound kat situ jugak .aritu dia sound kat mana ntah yg ada tulis "tegur sekiranya saya tidak senyum"..mmg cashier tu muka masam , so hubby terus tego "dik, senyum skit ye.kan awak suh sy tegur kalau tak senyum"hahaha

MAMAMENCAH said...

Hehehe mesti cashier tu dh naik minyak. My case plak, penah ada satu cina ni beratur dgn TROLLEY YG PENUH SARAT sampai menggunung kat Q yg less than 10 items. Kami yg Q kat belakang plak naik geram, tp diam jerla. Then uncle india depan saya sound cashier tu : Tell ur management to supersedes (betoi ka spelling?) this less-than-10 counter since most of you (cashiers) are not dare to speak-up and say NO to customer.perli baikk punya. Camno tu? But dlm kes Giant Wyra tu, maybe cashier tu patutnya kalau ye pon tanak layan customer tu..baik tak yah punch. suh jer dia pegi Q kat line lain. buat penat dia punch pastu dia hambur balik pulak. kekek... Eh, terlebih sudaaa!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails