Monday, August 17, 2020

Taman Botani Pulau Pinang ( Penang Botanical Garden).

 

Assalamualaikum....


Raya Haji lepas Eynda & family balik kampung.

Tak meriah sangat la raya haji tahun ni... sejak Covid ni semua dah tak meriah sangat kan.... nak happy-happy pun terpikir Covid...



Gambar pagi raya ada sekeping ni je... 



Sebenarnya Hannah la kata rindu Penang... so kami pun buat plan ke Penang raya haji ke-2.... tapi tak tahu nak pegi mana... nak elak tempat yg sesak-sesak... oleh kerana Hannah tak pernah pegi Taman botani, kami bawak dia ke situ... Adam pun rasanya tak pernah sampai kat situ...

Masuk adalah percuma... lokasi boleh google je...



Seperti biasa nak masuk kena check temperature & scan QR code dulu.... 

Ini map taman tu... kalau nak hiking mungkin ada jalan yg lagi jauh... kami jalan hari tu rasanya dah cukup satu pusingan... mungkin jalan kami ikut tu jalan basic aje...




Tengahari terik masa kami kat situ... tapi alah bisa tegal biasa.... ok je...



Ada je orang yg bagi makan ... masa sampai tu nak lalu area yg banyak monyet memang redah je... sebab orang tengah bagi makan, monyet2 tengah berebut makanan...bergaduh... lari sana sini lintas depan belakang kita.... nasib baik la takde yg serang tak tentu pasal... kalau google baca ada je peringatan... walaupun monyet2 tu comel, mereka tetap haiwan liar.... so sila paham la ye... yg penting jangan tunjuk pegang plastik makanan minuman... konfirm kena terjah... haaaa jenuh nak lari...








Lama tak pegi tempat riadah yg boleh main-main air...




Tengah buat apa tu?



Snap aje apa yg nampak....




Kalau tengok map awal-awal tadi... ni tempat paling hujung sebelum patah balik... Lily pond... tapi tak banyak lily pun... sejuk je kat situ...



Jumpa lagi sekor...



Pastu jom la tengok gambar monyet-monyet yg eynda snap sebelum balik....






















Dalam instagram ramai org ambik gambar kat pokok unik ni... kita pun nak jugak laaaa...




Cantik kawasan pokok bunga ni... kena la ambik gambar.... matahari atas kepala ni uittt... panaih lit lit...




Sebelum keluar dari Penang kami makan kat Restoran Kapitan area Queensbay... memang selalu pegi situ sebab sedap & tak sesak macam restoran lain...pastu balik Sungai Petani....

Kami balik kampung dari 30hb Julai sampai 3hb Ogos... nasib baik la masa balik ke Shah Alam jalan tak jem langsung... kalau balik 2hb tu dengar citer jem teruk kan...

Pastu elok-elok kami dah balik Shah Alam timbul kluster covid kat Kedah tu... sampai la sekarang dah banyak kluster kat sana... sedih la... kerana nila setitik rosak susu sebelanga.... semoga cepat pulih la keadaan kat utara.... semoga semua yg tersayang kat sana terpelihara dari segala bencana...Aamiinn...




3 comments:

norhidana said...

best jalan-jalan sini cuma itulah kene rajin menapak lah... sampai 2 ekor biawak boleh jumpa memang sesuai jadi habitat mereka tu...

tengok gambar akak dengan anak dara, dah sama tinggi dengan emaknya... cantik betul anak dara punya rambut ikal tu kak

Kar Hooi said...

Hand Sanitizer Murah Malaysia
https://handsanitizerkl.blogspot.com/

Andy Eko Pranoto said...

Mantap kuliner nya mbak dan banyak tempat rekreasi. I'm from Indonesia

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails