Tuesday, August 1, 2017

Pulau Langkawi ~ Day 3.


Assalamualaikum....



Hari ke3 di Langkawi....

Kita nak naik bot!






Kami ambik pekej Mangrove Tour Di Kilim Geopark... 





Tempat pertama kami sampai ialah gua kelawar.... anak-anak eynda rasanya ni pertama kali tengok kelawar depan mata... eynda kecik2 dulu memang membesar dgn kelawar sebab dulu arwah abah Pengurus Felda, kami duduk di satu felda yg dikelilingi hutan & bukit... kelawar berumahtangga kat balkoni rumah eynda je... malam-malam bukak je sliding door kelawar terbang masuk dlm rumah.... jenuh mama & arwah abah halau keluar...





Mangrove atau dalam bahasa melayunyer paya bakau....


Lepas gua kelawar kami dibawa ke gua buaya pulak... eynda lupa nak snap gambar... sebelum masuk dlm gua tu dari luar kelihatan seperti rupa kepala buaya tau gua tu... pemandu bot tu kata hanya orang yg ada daya ilusi tinggi je boleh nampak... eynda nampak... yg lelain dok tanya... mana? mana? hahaha....


Tempat wajib bergambar ....





Dari kawasan paya bakau kami dibawa ke lautan pulak.... eynda ni ada fobia... tak suka berada atas lautan.... berserah je la masa ni... kalau la org tahu dalam hati eynda cemana... swimming pool pun eynda nampak macam lautan.... apatah lagi lautan dalam! Nasib baik tak pengsan.... tapi eynda suka lihat pemandangan dari pantai... tenang tengok laut...





Cantik kan?




Private beach.... internet signal pun takde... hubby kata sebalik bukit tu dah sampai Pantai Rhu...





Ada gua kat pantai tu... Gua Cherita namanyer... ada kisah tentang gua ni... sila google hehe...




Dalam sejam kami kat pantai tu, kami berpatah balik ke area paya bakau....kat situ ada fish farm...boleh tengok orang bagi makan ikan...dan kita boleh makan ikan hehe...




Ehhh ikan ni takleh makan la... ikan buntal.... ikan hiasan kat situ utk sesi beri makan... ikan ni baru sampai je dari laut masa ni... ada nelayan bawak...




Tadaaaa.... dah siap lunch kami.... caj agak mahal kat sini... mungkin sebab kawasan pelancong.... kalau di pantai cenang makan camni dlm RM100 termasuk minuman.... kat sini RM300++...





Dari Mangrove tour ke Galeria Perdana... kat Kg Kilim...





Dalam galeria ni semua hadiah yg dihadiahkan kepada Tun Mahathir... terlalu banyak sampaikan boleh buat muzium... macam-macam adaaaa...





Perjalanan diteruskan.... sampai kat pantai pasir hitam pulak.... berhenti sekejap utk bergambar...






Ada sebab-sebab dari kisah mitos... ada jugak jawapan dari segi saintifik kenapa pasir kat sini berwarna hitam....






Hari yg letih...sebab aktiviti yg agak lasak... balik ke White Lodge... rehat kejap.... petang sikit keluar utk early dinner....






Makan pizza... dah tak larat nak makan seafood... :-p














3 comments:

Puan Hazel said...

Tak pernah sampai lagi kilim geopark ni k.eynda. menarik ye tempatnya. Tunggu anak2 besar sikit lah baru seronok bawa ke tempat macam ni.

About the food tu mmg mahai betoi no...

ctsueraya Mansor said...

SONOKNYE SIS EYNDA...NANTI IF ADA REJEKI LAGI NAK G LANGKAWI IOLS PUN NAK G GEOKILIM NI HEHE

izzeyda said...

tak sampai pun ke sini masa kunjungan tahun lepas dengan anak-anak.. mungkin boleh masuk dalam list untuk kunjungan akan datang..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails