Friday, March 31, 2017

Komtar, Penang..... Menara Alor Star.... Rumah Mahathir Mohammad....Pekan Rabu....




Assalamualaikum....




Cuti sekolah lepas kami balik kampung..... balik pun weekend last dekat2 nak buka sekolah...Alhamdulillah highway tak sesak... perjalanan dari shah alam ambik masa tak sampai 4 jam so kami buat keputusan utk lunch di Penang sebelum balik Sungai Petani...



Singgah KOMTAR... dah lain la sekarang.... boleh jadi sesat pusing2 area komtar ni... ada lagi mall lain keliling komtar... next time nak datang utk The Top pulak.... tak sempat...






Oleh kerana parking kat mall area Komtar tu, jalan kaki je ke Kassim Nasi Kandar.... restoran ni eynda selalu pegi zaman kecik2 dulu... sekarang dah tak sesak macam dulu.. banyak restoran nasi kandar dah kat Penang tu... yg mana viral yg tu la orang kerumun huhu...sebelum tu dah sampai dah restoran Hameediyah Jalan Campbell... adoiiii sesak sangat... berebut meja makan...beratur tak berganjak.... last2 pegi Kassim Nasi Kandar ni je la...tapi ruginya sebab eynda makan sesudu dua je... rasa bersalah sebab membazir.... tapi sebenarnya eynda tak sihat sebelum tu dah 2 minggu... sampai kat Penang kena panic attack pulak... tak tercerita kisah mengapa huhu... nak paksa makan takut termuntah balik...





Dah 6pm baru perut rasa lapar.... sebab dah tenang lepas solat.... terjumpa pulak pulut mangga... walaupun tak la sesedap mana tapi Alhamdulillah merasa gak... dah lama tak makan pulut mangga tau...






Sampai di rumah mama eynda... di sambut oleh kucing2 mama eynda, ada 3 ekor.... ni salah seekor, paling kecik... nama dia Baby ... keturunan maine coon ni... moga2 dia membesar lagi besaarrrr nanti haha...best ok kucing besar2... eynda selalu berharap Fluffy eynda tu maine coon tapi sayangnyer dia keturunan Siberian hahaha....






Esok tu jalan2 di Alor Star.... tak plan betul2 pun... sebenarnya nak cari nasi kandar.... tapi banyak restoran tutup hari ahad rupanya.... dah nak balik baru ternampak restoran Hameediyah pokok ceri.... tempat makan eynda kecik2 gak tu dulu2...takpe next time pegi lagi...





Harga tiket nak naik menara Alor Star...





Berebut teropong tu dgn abang dia iskkk...






Sejuk berangin kat atas tu walaupun tengahari rembang...





Kecik je menara ni... pusing jalan2 ehhhh dah ulang balik tempat yg sama :-D






Turun je terus nak main kat playground... panas uittt.... eynda ada record video turun dari menara... dalam 50 saat dari atas turun ke bawah...





Ni pun tak plan.... nak cari restoran nasi kandar Hj Ali tutuppppp...Nasi Lemak Royale tutupppp...tulis situ bukak pukul 4.30pm pulak... tup tup terjumpa signboard Rumah Kelahiran Mahathir Mohammad.... zasssss masuk parking... 

Eynda pernah datang sini ikut rombongan Puteri Islam zaman sekolah menengah dulu... lama dah tu!!





Free je takyah bayar apa-apa....





Wakaf katanyer.... tanah ke... beca tu... ku tak tahu huwaaaa...




Bagus bawak anak2 ke tempat macam ni... tambah ilmu sikit... Kat dalam rumah tu takleh ambik gambar sepatutnya... tapi ada jugak la yg nak jugak snap gambar hhmmm... cubalah hormat permintaan orang...ada tulis kat dalam rumah tu...





Dah lapar... nasi kandar masih tak jumpa.... last2 singgah Pekan Rabu.... ada kopitiam ala2 foodcourt...macam2 ada.... anak2 makan nasi goreng... hubby order Mee Abu...femes tau mee ni dari eynda kecik2 lagi... eynda order Nasi daging merah loqstaq haaaa hambekkkk.... 





Pekan Rabu yg baru....





Pekan Rabu yg lama.... di sini Tun Mahathir pernah berniaga gak sebab dia tak dapat nak sambung belajar satu masa dulu... Tukang Jahit baju melayu Tun Mahathir dulu kat sini la... nak jadi citer tukang jahit tu kawan baik arwah abah eynda.... Tun Mahathir dulu kecik2 membesar sama zaman arwah abah eynda la kat loqstaq tu... 






Dah takde apa kat Pekan Rabu lama....rindu tempat ni... zaman kecik wajib datang sini... sesakkkk dan meriah sangat dulu2.... ntah la eynda tak merasainyer kat Pekan Rabu baru huhu...


Kemudian kami patah balik ke Pekan Rabu yg baru....beli serba sedikit kudap2 utk mama kat Sungai Petani.... eynda cuma bawak balik ke shah alam "coq peneram" je hahaha... sedaapppp sangat2...susah nak cari yg masa panas sedap bila dah sejuk pun sedap...pastu isi dia mampat tak kosong... aduhhh patut borong banyak2 la hari tu.... diet tak diet hahaha...


Pastu balik Shah Alam la... anak2 sekolah ye.... :-D




























5 comments:

Adam said...

Eynda,

Saya baca habis. Tulisan yg mudah serta cara bersantai. Saya nak download gambar rumah mahathir tu, boleh ke.

Thanks, love this entry.

eynda said...

Adam.... sama nama macam anak eynda :-) TQ for reading... tulis santai2 sebab tak pandai tulis yg berat2... kalau utk kebaikan silakan ...

Adam said...

Saya dah download gambar rumah tu. Terima kasih. Saya nak simpan je gambar ni sebab rumah lama macam tu dah tak jumpa lagi.

Samada kita suka atau tak dgn Mahathir, itu cerita lain. Sejarah tetap sejarah. Rumah tu dah sebahagian dari srjarah.

Saya dah tengok rumah p ramlee di penang. Saya tak ambik gambarnya sebab rumahnya bukan rumah asal.

Puan Hazel said...

Salam kenal sis,

Kita sekapai, ceq orang Kedah jugak hehe...

Tak besa lagi naik menara low staq tu.. Balik kg sekali sekala dok pusing rumah sedara mara ja takdan bawak anak2 jalan2 huhu

AMIIZAA said...

mata tertarik dekat oyen comei tu:):)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails