Thursday, December 17, 2015

#LondonTrip2015 ~ Day 6 ~ #Harrods, #The Royal Albert Hall, #Hyde Park, #Winter Wonderland.



Assalamualaikum....


Selepas breakfast pagi tu kami cari teksi.... kali ni nak pegi jauh sikit... ehhh ntah la jauh ke dekat sebab kalau pikir2 jalan kaki je mesti sampai semua tempat kan.... tapi takpe kita naik teksi...kita nak ke Harrodsssss!





Senang betul...keluar pintu belakang hotel dah banyak teksi kosong menunggu .... pintu belakang ni tempat kita turun dari kenderaan kalau bawak banyak bag.... pintu depan nun ngadap jalanraya terus...





Berebut la nak duduk dalam teksi... teksi ni tempat duduk ngadap antara satu sama lain....tak ingat la tambang berapa ... dalam  £12-£18...






Dah sampai Harrods.... syyhhhh.... kita jakun sikit ye... cari pintu masuk pun takut2...takut tersilap masuk... maklum la shopping mall orang kaya-kaya kannnnn.... 


Masuk-masuk je kita jumpa department yg jual handbags kot.... bagi kita sama je macam butik2 handbags kat tempat lain... brand lebih kurang je... kot2 ada yg TERlebih branded pun kita tak reti nak appreciate... bukan gelanggang kita.... lain orang lain citarasa... eynda ni handbag setakat keperluan aje... bukan sampai nak buat koleksi....




Haaaaa.... bahagian ni kita suka.... sebab kita selalu beli barang basah kat Jaya Grocer tu kan ahahaha.... so rasa dekaatttt di hati *janganmuntah*

Ni bahagian jualan seafood2 segar.... heran jugak geng2 mana la yg datang beli ikan kat Harrods... ada tauuuu...eynda jadi saksi... kaya betoi kan....





Alhamdulillah Halal....





Snap jugak la... gatai tangan...





Eynda paling suka tengok bahagian jualan makanan.... terliur la jugak... banyak yg halal pulak tu... makanan arab, makanan indian semua ada...tapi mahal ok... telan air liur aje la... balik Malaysia pi la makan puas2 kat kedai mamak!





Bahagian ni jual coklat aje.... 


Pastu naik tingkat demi tingkat sampai la department yg menjadi syurga Hannah...nasib baik dia tak mintak cukai kat Harrods huhu....





Jumpa geng...





Buat pencinta LEGO...











Ni icon bear Harrods kan?





Gajah tu eynda pun boleh panjat naik... besarrrr.... besar2 haiwan mainan kat sini...





Terbekenan kat sekor ni.... sebab rindu Fluffyyyyy....





Stroller ni mama pun nak Hannah uitttt.... kita bawak Fluffy jalan-jalan nak?





Dah habis jamu mata keluar aje dari Harrods tu... beli apa? Tak beli apa laaa.... eynda tengok minah2 Arab je dok usung paperbag Harrods dalam tu.... tunggu eynda jual minyak boleh la eynda shopping situ nanti ...





Bye Harrods....honestly eynda cakap... Harrods kat Malaysia pun eynda tak pernah jejak kaki tau :-p





Balik jalan kaki arrr.... melalui kawasan perumahan yg cantik-cantik....




Ni pintu masuk rumah sape ntah... pepandai je kami ambik gambar... ini dah dikira menceroboh...*sambilcekakpinggang*





Jalan jalan jalan jumpa sekolah la... jumpa rumah orang la... last2 sekali kami jumpa jugak The Royal Albert Hall.... masa ni tengah ada pertandingan Tennis .





Cross jalan.... jumpa map... besarnya tempat ni...





Duduk lepak depan The Albert Memorial kejap... bagi hilang lenguh pinggang mama kata diaorg kekekeke....





Sambil merenung The Royal Albert Hall...





Kami teruskan perjalanan menuju ke Hyde Park.... cantiknya... masa kami pegi ni actually masih musim Fall.. dekat2 nak winter...walaupun bagi diaorg masuk je 1st December diaorg dah anggap winter.... sebab masih banyak pokok2 yg belum luruh dedaun...Fall kan sekejap je....





Terjumpa tupai comel ni... kalut je dia...





Ada nampak makanan saya tak? Saya lupa dah saya sorok kat mana.....

Tengah syok-syok rekod video tupai ni kan tetiba dia lari lintang pukang... kami nampak bayang je kat belakang kami yg tengah menerpa ke arah tupai tu.... tengok2 anjing ok... dah lama kot dia menikus belakang kami huwaaaa....terus kami bangun cepat & jalan dari tempat tu.... anjing tu tak dapat tangkap pun tupai tu.... menikus la kau sampai mengah hahaha...





Rehat lagi.... syok woooo sejuk....





Indahnya....





Datang dekat dia tapi dia tak lari pun.... 





Singgah minum........





Kat London ni hari2 kopi ntah brape liter minum sampai tak larat dah berkopi... beli donut alas perut...share dgn hubby...





Tenang mata memandang....





Ehhh nak pegi mana tu quack quack quack.... mesti ada orang umpan makanan sebelah jalan sana kannnn.... pantangggg....





Lama dia berdiri tepi tasik tu... macam2 aksi dia buat... yoga ke pilates ntah.... eynda dekat je dgn dia... dia tau tu eynda nak snap gambar dia... Nahhhh kita posing skit... angkat kaki sebelahhhhh.... stretchinggggg....





Ciptaan indah dari Allah swt.... diaorg boleh tahan cuaca sejuk... air sejuk... relaks je berenang dalam air yg sejuk macam aisss...





Gambar feveret eynda.... bersusun pulak kat situ.... nak snap pun berdebar... jangan terbanggggg...





Kami leka berjalan sampai la ke Winter Wonderland... hari tu datang situ waktu dah gelap... kali ni tengok waktu siang pulak...





Garu garu kepala.... cari sape??





Dah le berangin kuat sejuk giler gedik-gedik kat situ.... ada jugak yg naik benda alah tu....kebal sungguh kulit kamu2 ye....


Ehhhh pastu dah takde gambar! Lupa snap dah... kenapa ye...lupa la... tapi kami teruskan perjalanan melalui Marble Arch ke Oxford Street....kat situ ada la shopping sikit kat Primark... benda murah2 aje.... 

Masuk lagi sekali Debenhams nak borong perfume... tapi Allah duga eynda kot.... tetiba eynda jadi pening dgn bau perfume... mana taknyer... kat situ kita boleh test tester sesuka hati...ada area yg takde staff kacau... sembur itu sembur ini last2 pening la... nasib baik tak pengsan.... dia punya pening tu eynda bawak balik sampai ke Malaysia hahaha... nak sembur perfume kat badan pun takut-takut.... dah seminggu dua ni baru la 24 jam berperfume semula :-)

Maka..... tak berlaku la pembaziran borong perfume kat London... hhmmmm murah2 tau.... takpe la dah aim nak beli kat Malaysia ni je... Olympia by Paco Rabbane....Lancome La Nuit Tresor....blablabla.....

Ada sedikit syahdu bila tiba malam day 6 ni... esok tu nak balik Malaysia dahhhh....













12 comments:

dear anies said...

kak, pic kt bangku tu mengingatkan sy cite notting hills ;-)

dear anies said...

awat x beli coklat seketui kt situ? ;-) wat kenang-kenangan

Zee Suhaini said...

seronoknya kak berjalan..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Bila berjalan kaki byk panorama yg dapat dilihatkan Enyda..
Cantik tengok burung elok jer beratur bertenggek..

idzwa kamaruddin said...

alhamdulilah subhanallah..seronok ye kak dpt berjalan kat negara org..saya pun pasang impian yg sama kak..semoga saya ada rezeki berjalan mcm akak sekeluarga ;)

norhidana miswan said...

seronoknya baca cite akak nih... seronok pusing2 tempat org.... jln2 pun tak penat kot sbb mata tgk yg indah2...

tang harrods tuh dana yg kt kl pun tak penah pg hehehe... ayam halal tuh lawo je keadaannya kan

eynda said...

dear anies... ye ke... akak ni dah lupa jln citer movie tu haha... tak beli pun coklat... leka tengok benda2 dalam tu, tak teringat nak beli...harga pun tak jenguk :-p

eynda said...

zee suhaini... Alhamdulillah :-)

eynda said...

Sis Nur Hayati... betul tu... kita tak mudah terlepas apa-apa yg menarik kalau jalan kaki ni... tu la jarang eynda dapat tengok pemandangan dgn burung2 macam tu :-)

eynda said...

idzwa, Alhamdulillah... InsyaAllah semoga semua berpeluang lihat negara lain :-)

eynda said...

Norhidana... Alhamdulillah... letih2 pun seronok sebab pemandangan cantik.. lagipun cuaca sejuk kan... tak la letih berpeluh-peluh... pasni pegi KLCC tu boleh la jengah masuk Harrods hehe... ayam2 tu memang nampak fresh sebab berbungkus padat...diaorg guna teknik vacuum kot..

Ena said...

Ya Allah..
cantiknya
Subhanallah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails