Monday, November 30, 2015

Pokok Kucing Galak....




Assalamualaikum.....







Dah lama eynda tak tengok pokok ni.... dulu zaman kecik2/remaja/anak dara (sekarang mak dara dahhhhh) selalu la bagi kat kucing2.... memang terlupa terus pasal kewujudan pokok ni...

Hari tu balik kampung, anak sedara pi la kutip pokok ni... bila dia balik dari kutip pokok ni, kucing dia terus terjah dia... eynda dok tengok la kucing tu gigit2 akar, kat pokok dia guling2 manja.... ehhhh baru teringat la pokok ni... masa mengubah segalanya... banyak benda yg kita dah lupa huhu....

Sambil duduk bersila atas lantai laman rumah mertua tu eynda leka la tengok kucing2 main dgn pokok tu... mula2 kucing lain... pastu datang pulak kucing yg peknen ni.... kucing yg mula2 tu gentleman, kasi can kucing peknen ni guling2 atas pokok ni pulak... 

Tetiba kan... ntah mana-mana kucing pun datang nak guling2 join kucing rumah mertua ni...ehhhh... tertarik sungguh kucing2 kat pokok ni ye.... memang semua jadi galak betoi...

Eynda mula terpikir...apa yg best pasal pokok ni? Eynda ambik dari kucing....kucing peknen tu siap tarik pokok tu dari tangan eynda hahaha... berebut ok... dapat kat eynda terus eynda cium bau daun... bau biasa je... pastu eynda bau akar pulak... ehhhh wangi la... banyak kali eynda cium bau akar tu nak konfirmkan... suruh anak sedara bau... suruh hubby bau... memang bau wangi... owhhh sebab tu ke kucing2 suka?? Macam ada perfume... ke bau tangan kami2 yg pegang akar tu buatkan akar tu wangi? Hahahaha.....

Pastu bagi balik kat kucing2 tu pokok tu... haaaa guling2 la korang kat pokok tu... selamat bergalak-galak :-D

Ada jugak yg cakap pokok kucing galak ni bermanfaat kepada manusia... hhmmm itu belum kaji... yg penting ku dah cium bau daun & akar pokok tu... nasib baik tak jadi galak guling-guling join kucing2 jugak kan! :-D

Hmmm...rasanya kat rumah sendiri pun ada pokok ni sebab macam pernah cabut2 masa buat gardening ...celah2 batu tu kan... kita cabut buang je... takpe pasni test kat fluffy... cabut2 pastu panggil fluffy...tanya fluffy betul tak pokok kucing galak hehehe... dia mesti tau! :-D









4 comments:

AziRahmanDot Com said...

tak pernah tahu pun pasal pokok ni...nanti nak tenung la bila nampak kucing bergalk2 kot2 ada pokok ni dekat2 situ..

Chik Na said...

kat rumah mama di KB banyak pokok ni, adinda Chik Na tanam sebab dia pencinta kucing.. tiap kali jumapa anak kucing kat pasar mesti dia nak bawa blk rumah..

CikLily Putih said...

tak pernah dengar pun pasal pokok ni kak eynda... kalau kita kasi #dakuban main mesti bst gak nie

acu yuhan said...

comelnya kucing.. done folo sis, folo me back k http://acuyuhan.blogspot.my/2015/12/pengalaman-interview-iii.html

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails