Thursday, July 19, 2012

Bila Eynda Jatuh Tangga...

Assalamualaikum....

Salam sejahtera kawan-kawan....

Entry ni eynda tulis bukan sekadar berkongsi khabar, tapi utk rujukan eynda di masa depan... bukan setakat entry ni... eynda rasa semua entry dlm blog kita adalah utk rujukan kita bila diperlukan kan?

Petang semalam hampir pukul 4 petang semasa kejadian berlaku.... eynda naik ke tingkat atas rumah.... ambik shawl sehelai, kerongsang & pin... hajat hati nak belajar lilit shawl le... asyik tak pandai je lilit2 ni kan... dah siap bukak youtube tutorial pakai shawl kat ruang tamu bawah....

Tetiba masa turun tangga, bagaikan mata ditutup sesuatu, eynda terlepas pandang satu anak tangga... apa lagi... jatuh gedebuk ke depan... terasa tapak kaki & buku lali macam terpeleot (terseliuh)!!

Allahu Akbar!! Allahu Akbar!! Terus eynda mohon doa, jangan la jadi apa-apa yg teruk kat kaki eynda.... Anak2 datang menerpa kat eynda.... susah hati diaorg mama dah jatuh tangga... tapi eynda pulak yg tenangkan diaorg.... suruh diaorg beransur ke ruang tamu... nanti mama handle sendiri.... sakitnyer Allah saje yg tahu.... sambil cuak sangat2... jangan la patah atau retak... sempat terpikir cemana nak buat rutin harian kalau tak boleh berjalan... sedih.... tapi tenang sebab tahu ini dugaan Allah........

Eynda cuba berdiri... Alhamdulillah boleh... cuba berjalan slow2... Alhamdulillah boleh tapi sakit.... terus suruh adam ambikkan minyak urut panas sebab dah nampak buku lali bengkak... urut2 Alhamdulillah surut bengkak tu sikit.... terus SMS hubby, hubby on the way balik rumah belikan ankle wrap....

Sempat call mama eynda di kampung... bila citer, dia suruh cepat2 jumpa doktor... sebab banyak kes jatuh ada kesan sampingan selepas tu kalau dibiar aje... so malam tu hubby bawak eynda ke klinik.... Alhamdulillah doktor kata takde patah or retak.... coz kalau ada, dah tentu kaki eynda bengkak teruk & takleh berjalan langsung.... syukurrrr.... 




Inilah peneman eynda buat masa ni.... painkiller... muscle relaxer... krim panas... ankle wrap.... doktor kata dlm masa seminggu akan pulih... jangan berjalan/berdiri lama-lama.... pakai ankle wrap seharian kecuali time tido... letakkan bantal tinggi skit bawah kaki yg sakit masa tido....

Last nite masa nak tido sakit sangat rasa kat kaki tu.... pagi ni bangun Alhamdulillah dah kurang sakit.... mungkin kesan dari ubat-ubatan kot... tapi pagi ni nampak buku lali eynda merah lebam skit....keje2 rumah eynda buat macam biasa walaupun jalan terjengket-jengket hehehehe.... tapi buat pun slow2 la... buat kejap, rehat.... buat kejap, rehat....yg tak masuk akalnyer ada hati nak pi shopping hari ni kat shopping kompleks.... jangan cari pasal ye eynda.....eynda memang tak suka layan rasa sakit... sama macam masa eynda lepas ceaser bersalinkan adam & Hannah dulu.... dlm seminggu dah buat keje rumah tapi berpada-pada la jugak.... 

Pengajarannyer..... berhati-hatilah kalau guna tangga... tapi masa kejadian ni eynda bukan berlari-lari turun tangga pun... eynda turun slow2... cuma nak jadi citer... kun fayakun...setiap yg berlaku pasti ada hikmahnyer.... sakit itu jugak penghapus dosa kan... mudah-mudahan... 

Btw.... ini kali ke2 eynda jatuh tangga sejak pindah SPK tau kekekekeke.....








18 comments:

yuzi musa said...

cepat sembuh yer..:)

Dayah N said...

get well soon, akak...=)

Ya ALya said...

Semoga kak eynda cepat sembuh yer....

Mimy Hamid said...

sy teringat pulak sy jatuh tangga bersama Fayel ...jatuh kebawah pulak tu..mujur kami x de apa...sy faham sikit la apa akak rasa sakitny camana,,sy dan baby siap berurut kak...

ibh_sue said...

Huuu...ngeri ja..Sue penah mengalaminya juga. Sakitnya lah. Hope akk cepat sembuh ya.. Take care lepas ni klu turun tangga.

KhaiRin : anies said...

kena pegi berurut tu kak.. at least bleh cure sket...

Suhana Shuib said...

eynda.. camne leh jatuh tu.. rajin2 makan ubat n get well soon eynda..

|| NaFiRaa || said...

Alhamdulillah.. tak de pape yang serius..

moga cepat sembuh k~

eynda said...

Trima kasih semua :-)

Alin Marlini said...

camtulah Alin skrg kak eynda..dah hampir 2 bulan terdengkot2 jalan sb urat bengkak. Nak diurut..mak kata tggu luka sembuh dulu takur berdarah kembali. Semoga kak eynda cpt sembuh..jgn byk gerak nnt lg lmbt baik

Rozita said...

hati-hati lain kali

cik iman said...

saye penah g kursus ngan JPA bab kemalangan kecil macam ni.
die kate, kalu terseliuh, 1st thing kene buat tuam ngan ais...tu terbaik tuk kurangkan bengkak/xnak kasi bengkak..
neway, lepas ni kak enyda kene lebih berhati2 sbb takut jadi cam saye...ankle dah loose, mudah terkehel walau sket2 je terpeleot.

Mama2Q said...

alah kesiannya eynda....moga cepat sembuh ya....selamat berpuasa!

Ila Razali said...

ila doakan moga eynda cepat sembuh. eh jgn wat keje umah la..... rest rest jek. hihi.... smpai baik btul br buat balik. bila lagi nak rest... hahaha... ila bab ni memang suka amik kesempatan.... hahaha.

selamat puasa dr ila buat eynda yang cun sekeluarga.

♥ ROS ♥ said...

Aduhai..bykkan berehat yer.. Jgn lasak lg :) moga cpt sembuh yer...

syalinda johari said...

akak, get well soon yer kaki tu...sian betoi dah la nak posa ni..dugaann betul..

Bitt (doubleIS) said...

semoga cepat sembuh..surirumah memang tak lepas dari tangga punya pasal..so take akak...salam ramadhan dan selamat berpuasa :)

Annie Han Yeon Rin said...

Get well soon sis...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails