Wednesday, June 17, 2009

Petua Untuk Mata...

 
Ini mata saya.
Habuk sangat suka masuk ke dalam mata saya...kekadang bulu mata pun suka lepak dlm mata saya....adakalanyer serangga kecil pun teringin nak singgah kat dlm mata saya....owwhh...sungguh tak sukaa....
Masa balik kampung cuti sekolah yg lepas, tengah elok sembang2 dgn MIL & hubby kat rumah SIL tetiba ada serangga kecil terbang tuju ke arah mata eynda...gedebushhhhh....landing dlm mata eynda....mesti serangga tu silap baca peta nih!
Uwaaaaaa.....dah le masuk dlm mata...boleh rasa dia menggelupur dlm mata...ke kiri...ke kanan....eynda terpaksa tutup mata kiri yg serangga masuk tu...tekan dgn jari coz takleh langsung nak kedip2 mata....tak selesa sangat..air mata dgn automatik keluar dari mata...bukan nangis tau...tapi sebab spontan la bila dah masuk sesuatu dlm mata kan...
Hubby suruh eynda pegi basuh mata kot-kot serangga tu keluar. Eynda pun bangun la nak ke dapur. Tetiba MIL cakap "stop!!....patah balik...."
Hah?? Patah balik...patah balik tapi badan tetap macam nak berjalan ke hadapan. Maknanyer macam kita ulang tayang sesi berjalan tadi la....2-3 langkah eynda undur...eynda boleh rasa serangga tu hilang...tetiba dah boleh bukak mata!! Serangga tu dah ada kat tepi kelopak bawah mata so eynda boleh tarik dia keluar...wah!! bestnyer!!
tu la petuanyer kalau masuk sesuatu dlm mata. MIL cakap bangun pagi2 buat cam tu gak walaupun takde apa-apa masuk dlm mata....apa2 yg termasuk tu nanti keluar balik la....owwhh gitu...tapi tak buat pun hehe...
Petang tadi masa memasak jadi lagi, uwaaaaa....nak bukak kitchen cabinet bahagian atas tetiba something masuk dlm mata...uissh..benda keras!! Mata dah berair...terus teringat petua MIL....jalan ke depan 3-4 langkah...pas tu reversed balik 3-4 langkah....terus boleh bukak mata...yg best benda tu pun dah takde....cuma mata merah skit la sebab benda tadi keras...
So sesape yg ada masalah nanti boleh la try....cuma eynda tak test power kat bulu mata lagi...kalau bulu mata masuk eynda nak try petua ni...menjadi ke tak :-)

5 comments:

Mimie Hamdan said...

sgt berguna tips itew...

que_zul said...

bagus nyer petua ni..mata que pun selalu gak masuk habuk la, serangga la...dh tertenyeh2 mata....

eynda said...

mimie...memang berguna...lega eynda kalau tak memang tak tau nak buat apa bila masuk benda dlm mata....


que...try la nanti...mana tau menjadi...so far kat eynda memang menjadi la :-)

POSH76 said...

baek punyer petua..wa pun mau try ler....tp aku nyer mata kiri asik dok kerdip.....ee tak suker...ada petua tak hehe

Shariz said...

hehehe...betui ke linda? kena try la nih :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails