Tuesday, March 30, 2010

Udang Goreng Kunyit + Bendi Tumis Belacan.

Semalam eynda tak masak sebab sibuk...tapau je la.....
Hari ni nak masak menu lain tetiba jadi menu lain plak...
Dua-dua lauk kering kurang berkuah...



Udang goreng kunyit....
Udang perap dgn serbuk kunyit + garam + lada hitam + gula skit.
Tumis bawang besar cincang + halia cincang + cili merah + cili padi sampai naik bau...
Masukkan udang...gaul sebati...kalau kurang masin tambah la apa yg patut...kalau terlalu kering masukkan air skit...
Tabur bawang goreng & daun bawang...gaul sebati...tutup api....siaappp....kalau nak bau wangi boleh tumis sekali daun kari :-)




Bendi tumis belacan.....semua org tahu cara nak masak sayur ni kan...eynda blend ikan bilis skit utk perisa....



Sekian siaran masakan dari rumah eynda...








23 comments:

  1. masak simple gini yang sedap tu kak eynda... lady suka betul udang goreng kunyit macam ni esp kalau letak halia muda dengan cili padi banyak2...

    ReplyDelete
  2. wah....fav tu udang goreng kunyit..pe2 yang goreng kunyit suma sedap..

    ades..lapar la pulak..

    pst...pst...nak tau tak..masa belajar dulu..masa sahur ari2 makan ayan goreng kunyit..x miss langsung.heheh

    ReplyDelete
  3. Sedapnya.......
    Eynda..seriously..saya tak penah makan atau masak resepi bendi tu.

    ReplyDelete
  4. fuh!! nampak besaq sungguh udang tu!! yummyyy! ;D

    ReplyDelete
  5. ni la favourite mia ....dulu klu gi kedai mesti pilih masakan ayam kunyit,

    ReplyDelete
  6. malam ni, mak sy pun masa udang goreng kunyit:) nyam2

    ReplyDelete
  7. lapar plak tgk gambar2x nie...
    Kak Eynda, masak lebih sikit..kasi pos kat sal..he3x

    ReplyDelete
  8. zaila pon suka sayur bendi masak macam Eynda buat ni

    terliurlah pula!!!

    ReplyDelete
  9. aduhai..terliur baca entri ni..
    bley try :)

    ReplyDelete
  10. farah pon selalu mcm tu..tak masak benda lain sekali bila masuk dapur ilham lain pulak datang..heheh

    ReplyDelete
  11. kak eynda lately byk entry mouth-watering ..terliuq tgk

    ReplyDelete
  12. hehehehe..
    ini makan kering yg sedap nie...
    hehehehe...

    ReplyDelete
  13. eynda, camna nak masak bendi tu tak bagi berlendir?

    ReplyDelete
  14. udang tu kan.. buat air liur saya melelehhhh jer..

    ReplyDelete
  15. menyelerakan tgk itu bendi..nk masak tulah ptg ni..;-)

    ReplyDelete
  16. lady...simple tapi sedapkan sebab ada halia yg wangi...cili padi yg pedasssss...

    ReplyDelete
  17. hakimin....memang pembuka selera kalau makan lauk tu waktu sahur :-)

    ReplyDelete
  18. Ili...tak pernah ekkk...kat restoran banyak gak buat menu ni :-)

    ReplyDelete
  19. neena...dekat giler akak fokus tu hehe...

    ReplyDelete
  20. babe ur food look so delicious tau..tak pepasal nak suh boy beli bendi jap balik kang....nak bikin gak...yummeh...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Ada masa eynda tak sempat nak membalas komen kawan2... tapi Insyaallah akan eynda balas kunjungan kawan2 jika masa mengizinkan... keep in touch :-)